Allt som doftar ros...

När vi säger att något doftar ros tänker nog de flesta av oss på doften av trädgårdsrosor, en söt och lite gammeldags doft. Alla har ett förhållande till blomman och alla har en åsikt om dess doft, vare sig man vill bära den som parfym eller endast gillar den när den kommer i form av en bukett.

I parfym kommer rosen i många skepnader i dofter skapade för både män och kvinnor.

De kan vara lätta som kolsyra, som i Comme des Garcons Grace, framtagen med fantastiska Grace Coddington från Amerikanska Vogue. Detta är en fräsch och lätt doft med citrus och rosor. Kolsyrelik är även karismatiska doften Rosa Nigra från UNUM. Vi har blivit lite besatta av den här doften och har svårt att acceptera att det inte finns någon ros I kompositionen trots att man tycker sig känna den så tydligt.

Det här är en riktigt modern rosdoft. Inte alls söt utan snarare gnistrande och klar. Gillar man det uttrycket lika mycket som vi gör, får man inte missa Rose Alcane från AETHER. En kylig ros av blank metall.

 

Gillar man när en ros doftar som en ros- blir man hänförd av Une Rose från Frédèric Malle. Tänk dig att du går ut i trädgården en solig förmiddag och rycker upp en ros , med rot och allt. Det doftar av blomblad, grönska och jord- Une Rose.

Franskt och feminint blir det med blandningen rosor och violblad, L´Heure Magique från Laura Mercier, Stephen Jones från Comme des Garcons och Lipstick Rose från Frédèric Malle träffar mitt i prick.

En höstfavorit får bli Brûlure de Rose, nr 13 Från Parfumerie Generale, en oemotståndlig blandninga av höstbrasa och karamelliserade rosor, som om man tänt eld på en hel bukett. Lika kraftfull är A LAB ON FIRE's Rose Rebelle Respawn som serverar mörk choklad till rosorna.

För den som vill förföra…Portrait of a Lady…I rest my case.