Dofter av svensk sommar

 

Det är ju lite kallt, får man väl ändå säga, för att vara I början av Juni…

 

För att försöka få till den där efterlängade sommarkänslan, började vi I personalen på COW att diskutera vad svensk sommar doftar och vilka parfymer som bäst fick fram detta.  Doftsinnet är en enormt effektiv minnesbärare. Man kan passera en plats eller en person vars doft får en att färdas I tid och rum till en specifik plats, vid ett specifikt tillfälle. Så vad som doftar sommar kan ju vara oerhört individuellt beroende på vart man spenderat sina sommrar och vad som gjort mest intryck. För någon kan det vara glass som långsamt smälter, för någon annan kan det vara doften av dillen till midsommarens potatis. Koskit I hagen eller tången på västkusten. God doft eller äcklig, spelar ingen roll egentligen för det är känslan den framkallar som man vill åt.

Nu är det ju inte alla dofter (även om vissa skulle säga emot) som lämpar sig för en sommarparfym. Dill doftar fantastiskt men blir svår I en parfym t,ex.

 

Vi lyckades enas kring några doftnoter som alla tyckte påminner om den svenska sommaren och samtidigt fungerar fantastiskt I en sommardoft.

 

Rabarber- fräscht och syrligt. En oemotståndlig fruktighet utan sötma och ingen gör det bättre än Comme des Garçons I sin Sherbet Rhubarb. Precis som namnet utlovar doftar den som en rabarber sorbet, kristpig, grön och syrlig.  AETHERs Citrus Ester  har en nästan metallisk rabarberdoft genom användandet av Rubafurane, spännande och sofistikerad.

 

Krispig grönskaSerpentine från Comme des Garçons får oss att tänka på gröna kvistar som brutits av, inte så konstigt kanske eftersom doften skall efterlikna Kensington Gardens friska grönska. Kompositionen innehåller gräs, löv och pollen men I sann CdG-anda även syre, asfalt, labdanum, rökt cederträ med ett stänk av föroreningar. Fläderns gröna blommighet finner vi I  en komposition som inte ens innehåller fläder… CdG 3, även den från Comme des Garçons, doftar gön och klar som en läskande dryck med inslag av svartvinbärsblad och björk (sa vi att den doftade svensk sommar…)

 

Småblommigt- Olivia Giacobettis enkla mästerverk, En Passant, firar syrénernas doft en försommarkväll. En kväll I Paris, när hon var på väg hem efter att ha köpt bröd, gick hon förbi en mur bakom vilken det växte syréner. Doften från blommorna blandade sig med vetet I det nybakade brödet hon bar, lägg sedan till en aning gurka et voilá! En ljuvlig sommarparfym, tydligen lika fransk som svensk. 

Liljekonvaljen I Latin Lover från CARNER Barcelona, får fint sällskap av jasmin och vit mysk I en doft som är sommrig , mjuk och modern.

 

Nu väntar vi bara på värmen.