Från Sverige till Japan

Mona di Orios nya dofter är skapade av den begåvade Fredrik Dalman.

Och, ja, han är något så ovanligt som en svensk parfymör.

Utbildad på the Grasse institute of perfumery,  fick han efter sin utbildning förmånen att vidareutveckla sin talang hos en av vår tids största parfymörer, Bertrand Duchaufour. 

 

Fredrik är numer in-house parfymör på Mona di Orio och har med varsamhet värnat om Mona di Orios unika tradition samtidigt som han blickar framåt och skapar dofter som är både välkomponerade och orginella. Först med thé-baserade Bohea Bohéme och nu med Suède de Suède och Dõjima.

 

Suède de Suède

Inspirationen kommer från Fredriks egen barndom och minnet av vinterkvällar i norra Sverige. Långa dagar i skidbacken, -25 grader ute, en sprakande brasa, mammas våfflor med hjortronsylt, en renfäll som håller dig varm.

 

"På sätt och vis är detta en hyllning till minnen i stort och en påminnelse om att det kan vara lika viktigt att blicka bakåt som att blicka framåt. Jag har gjort mitt bästa för att återskapa ett speciellt underbart ögonblick i mitt liv"- Fredrik Dalman

 

Dõjima

Namnet härrör från Dōjima Rice Exchange grundat 1697 av Samuraierna  i Osaka, Japan.

Fredrik hade länge sökt skapa en perfekt texturerad not av puder och fann den sista pusselbiten i sitt eget kök - doften av nykokt ris.

 

"Jag valde Dōjima Rice Exchange eftersom jag är fascinerad av att något så oskyldigt som ett riskorn kan skapa ett sådant kaos som måste ha rått där. Jag hoppas att denna oskuldsfulla doft skall fungera som en sköld mot tillvarons svårare sidor."-Fredrik Dalman