CARNER Oriental Collection

Cow confidentials

CARNER Oriental Collection


" This is Spain" - Joaquim Carner

 

 

CARNER är ett parfymhus som verkligen tar sin historia och arv på största allvar. De menar att det inte handlar om att "bara" skapa en parfym , utan om att förmedla känslor, framkalla minnen och dela med sig av upplevelser. Parfymerna tillverkas i Barcelona och är framtagna av landets bästa näsor. De stödjer lokalt hantverk och flaskornas lock är tillverkade av trä från regionen.

 

Och så då till deras senast kollektion - Oriental. Om du förväntar dig traditionella tunga oriental-dofter - tänk om! Detta är en mjuk, lättare typ av orientaler som är mer omslutande än tunga. Något även en försiktig Skandinav vågar sig på, till och med på sommaren.

 

Inspirationen är hämtad från Spanniens rika historia och kulturella rötter. Från Romarna, via Morerna ( ja, jag vet att det inte är en faktisk folkgrupp...) och Katolicismen.

För att ta dem i kronoligisk ordning börjar vi med MEGALIUM


                                                    http://carnerbarcelona.com/img/slides/fFbwHlKbeJOkNROD6K3o.jpg

Megalium, var en sött doftande mixtur innehållande kanel och myrra, som användes för att läka sår och häva inflammation. Megalium mixurens historia sträcker sig från egyptierna via grekerna för att till sist hamna i Spanien med hjälp av romarna.

 

Historisk Note:

Rom tog över Kartagernas provinser efter Hanibals brakförlust över romarna 281 f. Kr.

Romarna passade då på att byta namn på området till Hispania och området kommed sina guldgruvor att bli en av Roms rikaste delar och flera av de romerska kejsarna kom även härifrån. Ok, liten parentes bara...

 

Doften är alltså inspirerad av en tid då rosenvatten rann ur fontäner och doftande balsam parfymerade romarnas överdådiga tillvaro, från badritualer till kamrar och boudoarer.

Mjuka men kryddiga noter av kanel och kalamus blandar sig med ett fantastiskt hjärta av pimiento bär och bulgarisk ros, som djupnar till en dramatisk avslutning av myrra och rökelse.

 

Noter:

 

Topp: Kanel, Mandarin, Kalamus,

Hjärta: Muskot, Pimientobär, Vitpeppar, Bulgarisk ros

Bas: Olibanum, Myrra, Oppoponax, Styrax


                                                    https://www.cowparfymeri.se/bild.php?w=406&h=406&constrain=1&img=bilder/artiklar/zoom/09102_3.jpg

AMBAR DEL SUR

 

En aromatisk hyllning till historiska al-Andalus som är det arabiska namn muslimerna gav de områden de kontrollerade på den Iberiska halvön.

Ambar del Sur är inspirerad av en tid då man parfymerade håret med utsökta mysker och doften av ambra svävade i luften över förtrollade uteplatser fyllda av blommor och romatik.

En sensuell, och komplex doft där vanilj, tonka och ambra skapar en hedonistisk blandning som ligger kvar på huden länge.

 

 

 Historisk Note:

Ah, vad fasen... jag kan inte låta bli...

 Alltså, År 711 invaderades det kristna Spanien av en muslimsk armé från Nord Afrika (dessa kom att kallas morer). Den moriska perioden varade fram till början på 1600-talet och lämnade betydadnde spår över hela Iberiska halvön, men allra mest så i Spanien. Vi talar här om allt från vetenskap, arkitektur, språk, konst och kultur!

 

Noter:

 

Topp: Bergamotte

Hjärta: Jasmin, Patchouli, Sandelträ,Ambra

Bas: Myrra, Cistus, Tonka, Vanilj


                   https://i2.wp.com/www.aperfume.info/wp-content/uploads/2018/04/Botafumeiro-Carner-Barcelona.jpg?resize=618%2C383&ssl=1 

Botafumeiro har en klang av bibliska tider när pilgrimer färdades till fots längs den pastorala Camino de Santiago på väg till St. James-grav som ligger under Santiago de Compostela katedralens historiska stenar.

                                            

 


Svingande till höga höjder inne i kyrkorummet, sprider den jättelika rökelseklockan, Botafumeiro, bågar av doftande rök som fyller luften med en himmelsk arom.

Sedan medeltiden en ritual för att rena luften när katedralen besöktes av mängder av pilgrimer som ankom trötta (och otvättade får man anta...) efter en lång färd. Man trodde ritualen kunde stoppa spridningen av pest.

Varm, söt och mjuk med en antydan av kryddor - Noter av bär, muskotnöt, rökelse och sandelträ enas för att bilda en djupt gudomlig doft.

Noter:

Topp: Italiensk Bergamott, Rosé peppar, Indonesisk Muskot


Hjärta: Freesia accord, Muguet accord, Spansk cistus, Indonesisk patchouli


Bas: Styrax resin från Honduras, Mystikal, Musks

 

 Kram/W

     
SHOP THE POST

#1
250216
Hellre Ambar Del Surd än Megalium ♡
MUA
2020-03-11 @ 11:53:53
URL:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden wCqpUq:
Kommentarer:
Fortsätt »