Grejen med Iris

Cow confidentials

Grejen med Iris
En djupdykning i en av parfymvärldens mest älskade ( och dyraste) ingredienser.Vi lever i en värld där allt skall gå snabbt och allt skall vara tillgängligt för alla, hela tiden. Där ingen har tålamod att låta något ta tid.

I denna tillvaro blir det, som faktiskt tagit tid och arbete att få fram, en sann lyx. I parfym finns många ingredienser som är otroligt svåra och tidskrävande att ta fram och den kanske mest så av alla är Iris

Iris eller Orris, som det ofta kallas i parfymvärlden, doftar dyrt.  Så är det bara.

Den har en viol-ton med en varm och lite krämig, jordig kvalitet. Pudrig men med ett lätt stråk av trä och läder. Den skänker en lyxig aura till sina kompositioner och om man dessutom kombinerar den med lite vanilj…oemotståndligt feminin!

 
Den Irisart som används heter Iris Pallida och odlas på slänterna i regionen runt Florence i Toscana.

Plantan måste vara minst 3 år innan man kan skörda den och allt arbetet görs manuellt. Själva blomman, eller bladen för den delen, används inte alls, utan det är rotstocken - rhizomen - man vill åt.


Om man vill ha den allra finaste Orris ( white orris) när processen är klar, skall rhizomen dessutom skalas för hand innan den läggs i varma källare att torka.

Under torkningsprocessen bildas ett naturligt isolat (doftmolekyl) som kallas Irone. Desto längre den får torka desto mer Irone bildas och rhizomerna lagras vanligtvis i 3 -5 år.

Under nästa del av processen mals rhizomerna ned för att sedan ång-destilleras och man får nu fram en vaxig pasta – Orris butter (eller concrete).

”Iris-smöret” tvättas sedan i alkohol för att få bort de vaxiga elementen. Hela processen, från skörd till ett concrete färdigt att användas,  tar c:a 6 år och av 500 kg rhizome får man 1 kg (!!) concrete vilket gör det till en av parfymvärldens allra mest värdefulla ingredienser.
Dyrare än guld och nästan omöjlig att kopiera.

Om jag skall bli lite personlig nu, så är detta en ingrediens jag har svårt att motstå. Dofter med iris har en finess och sensualitet som aldrig blir banal eller "in your face". Medveten, classy, sexig, ren och kanske till och med lite intellektuell...

Här är några favoriter:Inspirerad av Catherine Deneuves oförglömliga karaktär i filmen La Belle de Jour från 1967  är Iris Poudre ett uttryck av brutal klassisk skönhet. Tonkaböna, mysk och vanilj skänker mjukhet och värme medan basen av sandelträ och vetiver adderar resonans.
För mig kommer Pierre Bourdons Iris för alltid vara en personlig favorit.

 
D.S & Durgas ljuvligt krämiga iris vaggas mjukt i mogna fikon, kokosmjölk och tonka där hon vilar i skuggan av blonda träslag i Augustihettan.


Parfymören Fredrik Dalmans fantastiska Dõjima öppnar med en mjuk, nötig sötma från nykokt ris och muskot i kombination med en klar örtighet från Salvia. Den förvandlas snart till en förförisk puderdoft när den blandas med värmen från huden och bildar ett moln av rispuder omgivet av jasmin och orris.

Risets mjuka doft lyfts fram av en varm, pudrig ambra beströdd med torra kryddor och träslag på en krämig bas av mysk. 
Jag blir oerhört påverkad av den här doften. Den får mig att stanna upp, lyfta blicken och andas lite lugnare.


Made in Heaven är A Lab On Fire's vision av hur det doftar i paradiset.

Det första intrycket kommer från den italienska mandarinen blandat med apelsinblom men ger snabbt vika för en rejäl dos kraftfulla blommor, tuberose, jasmin och magnolia som genast ger den en sensuell framtoning. Men här kommer det märkliga... I stället för att bli mörk och mystisk, lyfts doften upp av mandarin,iris och en underbar doft av frukostflingor och mjölk. Made in Heaven är som en doftande vaggvisa för vuxna. Sensuell och oskuldsfull på en och samma gång.


Här nedan finner du fler kompositioner med iris.Kram/Wenche


Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden 8pLeMy:
Kommentarer:
Fortsätt »