Toner, micellärvatten, essence, vad är skillnaden?

Cow confidentials

Ansiktsvatten som ansiktsvatten, eller?


Ansiktsvatten är vi bekanta med sedan länge. Men varför kallas de så många olika saker idag? Här går vi igenom alla röriga termer så du med lätthet kan lära dig hitta precis vad din hud behöver.

Micellärvatten

Ett micellärvatten är lite som en makeupremover. Att ett ansiktsvatten är micellärt innebär att det innehåller laddade partiklar, miceller, som likt en magnet suger åt sig smuts och lämnar huden bar. Micellärvattnet kan du hälla på en bomullsrondell och lösa upp ögon- och basmakeupen med så din följande ansiktsrengöring behöver jobba mindre hårt, eller för att säkerställa att din hud blir ren från SPF när du ska rengöra för kvällen. Micellärvattnet briljerar även på en bomullspinne om du behöver korrigera säg en eyeliner eller läpplinje medan du sminkar dig. Gör du samma sak med en vanlig makeupremover lämnas huden oftast lite oljig, något som kan vara förödande för en knivskarp eyeliner som då kan fortsätta blöda ut i kanterna efter du korrigerat den.

Toner

Toner, eller ansiktsvatten som det ibland heter i handeln, är en pH-balanserande produkt som ser till att din hud återställs till sitt naturliga värde efter kontakt med det mer basiska kranvattnet. Häll på en bomullsrondell och svep över huden direkt efter rengöring, eller spraya rakt på ansiktet om din flaska har ett spraymunstycke. Tonern innehåller ofta lugnande och svalkande ingredienser som ros och aloe eller uppiggande vitamin C och lämnar din hud pigg och klar för återfuktning. Den är alltså inte att se som något slags rengöring, gnor du runt den ovanpå makeup kommer inte mycket att hända. Då är det ett micellärvatten du behöver! Tonern är en uppfriskande snällis och ett måste i alla känsliga yttorra ansiktens badrumsskåp.


Essence

Essence, eller en essens som den ibland kallas på svenska, är att betrakta som tonerns maffiga aktiva kusin. Ett steg vi rätt nyligt lånat in på svenska hudvårdshyllor från den excensiva Koreanska hudvårdsrutinen. Ett essence är ofta mer trögflytande i konsistensen än en toner och innehåller mängder av aktiva ingredienser, vanligt är näringsrika fermenterade extrakt och utjämnande syror. Vårdande och lystergivande ingredienser du pressar in i huden med händerna som första fuktsteg, ett steg som ökar absorptionen av din övriga hudvård. 

Kemisk exfoliering

Kemisk exfoliering står i kontrast till manuell exfoliering, det vill säga en ansiktsskrubb med korn. Den löser upp orenheter, minskar hudtextur och jämnar ut hudtonen med hjälp av syror som exempelvis glykolsyra (AHA), salicylsyra (BHA) eller glukonolakton (PHA) och enzymer från frukt som papaya och ananas. Du kan hitta kemisk exfoliering i både toners och essenser, men ibland säljs den på flaska som ett eget hudvårdssteg skilt från de andra ansiktsvattnen. En flytande ansiktspeeling! Häll på en bomullstuss och badda över hyn direkt efter rengöring, detta innan några fuktsteg. Beroende på produktens styrka är detta något du kan använda olika ofta, många räcker gott och väl att använda en gång eller två i veckan.

Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden 25F3ne:
Kommentarer:
Fortsätt »