Vetiver - lugnets olja

Cow confidentials

Vetiver - lugnets olja


Av de noter vi ser upprepas i våra favoritdofter är vetiver kanske en av doldisarna. Ett ord vi läser om och om igen i notlistorna, men vad är vetiver egentligen?Vetiver, på latin Chrysopogon zizanioides, är ett gräs med sitt ursprung i Indien och Indonesien där det länge använts som medicinalväxt och för sin väldoft, dokumenterat så långt bak som år 1000. Gräset växer upp till 1,5 meter högt och används till mattvävning och tillverkning av rep på grund av sina sega, formbara fibrer. Under jord döljs de upp till 4 meter långa rötterna som destilleras för sin väldoft.Den distinkta doften av vetiver anses avslappnande, stärkande och upplyftande. Med sin jordiga grönska skärper den sinnena och är perfekt för riktigt varma dagar. Vetiver bär på en trivsam beska, likt den uppfriskande beskan i doften av maskrosor rivna ur jorden, som ihop med den läderartade rökigheten bygger en oerhört dynamisk doftnot som kan ta många skepnader.I parfym finner du ofta vetiver som en bas- eller hjärtnot. Den sitter länge och ger stadga och djup åt friskare, klarare noter. Vetiver är en av de grundläggande doftnoter som används i det klassiska doftackordet fougère. En friskt aromatisk doftkomposition som populariserades i slutet av 1800talet för att väga mot de tunga, animaliska noter som tidigare år axlat. 

Vetiver - en historisk doft för skärpan och intellektet.
Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden wnAfaA:
Kommentarer:
Fortsätt »