Mona di Orio - Ett strålande ljus

Cow confidentials

Mona di Orio - Ett strålande ljus


En kvalitetsparfym är, mer än något annat, råvaran. Den kompromisslösa lyxen.

- Mona di Orio


Ett kort liv med stor betydelse.
Mona di Orio (1969-2011) besatt en finkänslighet, en fingertoppskänsla för det sofistikerat samlade men med en utforskande, sökande ådra. En stor entusiasm och djup koppling till naturen. Under uppväxten i avskilda Annecy i Auvergne-Rhône-Alpes, Frankrike, visade Mona tidigt intresse för konst och litteratur. Något hon lägger samman år 1987 när hon möter parfymör Edmond Roudnitska i Grasse, parfymskapandets Mekka. En slående fascination för doft väcks och under 6 år kom hon att arbeta som lärling under Roudnitska, för att sedan arbeta sida vid sida i ytterligare 15 år på Roudnitskas laboratorie i Grasse. 

År 2004 slår Mona sig samman med designer Jeroen Oude Sogtoen och skapar det parfumhus som än idag lever kvar med talangfulle Fredrik Dalman som husparfymör.Naturen var Mona di Orio's förebild, inspiration och verktyg. Som med en känsla av Renässansens Chiaroscuromålningar arbetade hon med kontrasten i ljus och mörker, som ett destillat av det glittrande ljuset, bärandes på evigheten. Toppnoter som gnistrar, hjärtnoter med sensuell klang och mystiska, dramatiska basnoter blev hennes kännetecken.

Med denna starka koppling till naturen är det naturligt att höga krav ställs på råvaran. i Edmond Roudnitskas 10 hektar stora trädgård Domaine Sainte Blanche ligger Accords et Parfums, en liten modern parfymfabrik inriktad mot självständigt styrda parfymörer. Där väljs de allra finaste råvaror ut med stor respekt för tillverkning, härkomst och kvalitet. Här har både Mona di Orio och nuvarande husparfymör Fredrik Dalman arbetat i många år.
Den art deco-klingande flaskan är iögonfallande med sin eleganta ovala form. Designer Jeroen Oude Sogtoen arbetade nära berömda Ateliers Dinand i Paris under tillverkningen för att spegla det gnistrande ljus Mona bar på. En nästan svävande kork i koppar, prydd med Monas namn i blanksvart lack, som kastar en skugga över en glimmande flaska i klarglas. Tidlöst och otroligt vackert.
När Mona di Orio komponerade Vanille föreställde hon sig massiva skepp för länge sedan, seglandes från Komorerna till Madagaskar bärandes dyrbara råvaror: romfat, apelsiner, vaniljstänger, ylang ylang, kryddnejlika och sandelträ. En rökigt djup gourmand med aromatisk citrus viskandes i bakgrunden. Ett sensuellt mästerverk.

Vanille öppnar med kryddig rom smaksatt med apelsinskal och kryddnejlika. Den värms upp av ambra och tonka, för att sedan välkomna sötman från ylang ylang och djup vanilj. Ett rökigt guajakträ ihop med sandelträ och grön vetiver ger en elegant finish.

Den stora stjärnan i kompositionen är vaniljen. Istället för att använda sockrigt pudrig ethyl vanillin valde Mona att använda rent vaniljextrakt för att förmedla den sensuella fylligheten i en vaniljstång delad på mitten.


Doftnoter:
Brasiliansk pomerans, rom absolut, petitgrain, kryddnejlika, vanilj från Madagaskar, tolu,

guajak trä, vetiver, sandelträ, ylang ylang, tonkaböna, läder, mysk, ambra.Myrrh Casati
Myrrh Casati
2200 kr
exclusive
Nuit Noire
Nuit Noire
2200 kr
exclusive
Oudh Osmanthus
Oudh Osmanthus
3500 kr
exclusive
Bohea Bohème
Bohea Bohème
2200 kr
exclusive
Cuir
Cuir
2200 kr
exclusive
Dojima
Dojima
2200 kr
exclusive
Ambre
Ambre
2200 kr
exclusive
Vanille
Vanille
2200 kr
exclusive
Suède de Suède
Suède de Suède
2200 kr
exclusive
Eau Absolue
Eau Absolue
2200 kr
exclusive
Lux
Lux
2200 kr
exclusive
Tubéreuse
Tubéreuse
2200 kr
exclusive
Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden zfYapt:
Kommentarer:
Fortsätt »