Citrus: En ordlista

Cow confidentials

Citrus: En ordlista


Citrusnoter har använts i parfym sedan urminnes tider. Ofta använda som toppnoter som öppnar doftintrycket med en lätt, flyktig och livlig känsla. I den klassiska doftkategorin Eau de Cologne dominerar citrusen nära på rakt igenom ingredienslistan, medan den lika väl kan sätta glittret på toppen av en riktigt massiv ren parfymolja.

Så om du bara tänker "citrus", hur föreställer du dig doften? Frisk och läskande, sött och solvarmt, bittert grönt, mörkt och kryddigt - alla alternativ är rätt! Citrusfamiljen är gigantisk. De magiska doftämnen som går att utvinna ur frukt, blommor och träd (och vissa inte ens från citrusväxter alls) är än fler. Citron, lime och apelsin kan ni förstås, men resten?

Här listar vi några vanligt, och kanske mindre vanligt, förekommande doftnoter ur citrusens värld.


Apelsinblom / Neroli / Orange blossom
Olika typer av oljor som extraheras ur pomeransträdets blommor. Neroli destilleras med ånga och är kryddigare och friskare, medan apelsinblom tas fram med flyktigare lösningsmedel som alkohol och har en varmare och sötare doft.

Bergamott
En korsning mellan suckatcitron och pomerans, frukten är grön och slät och odlas i Italien och norra Afrika. Frukten används främst för sitt friskt kryddiga skal, den är smaksättningen i Earl Grey-te exempelvis.

Cedrat / Suckatcitron / äkta citron / citron
En av de äldsta citrusfrukterna i världen, härstammar från södra asien. Har funnits sedan innan människan började odla och förädla. Gulgrön skrovlig frukt med torrt fruktkött och ett fantastiskt doftande syrligt skal. Ej att förväxla med vanlig citron.

Chinotto / Citrus myrtifolia
En liten bitter orange citrusfrukt från Italien, används som smaksättare i Campari bitter.

Citronmeliss / lemon balm
En gammal medicinalväxt som använts i minst 2000 år. Inte en citrus, men doftar och smakar friskt och citrusaktigt. Går att odla hemma!

Citronmyrten / lemon myrtle
Kommer från Australien, en växt vars blad ångdestilleras för att ta fram en starkt citrusdoftande olja. Inte en citrus.

Citronverbena / lemon verbena / verveine
En kryddväxt med starkt citrusdoftande och smakande blad, trots att den inte är en citrus.

Cypress
En barrväxt vars barr utvinns friskt doftande olja ur. Inte en citrus, men kan ta an en citruston.

Grapefrukt
En hybrid mellan pomelo och apelsin som kommer från Barbados. Läskande söt och bitter på samma gång.

Kalamondin / calamansi
En filippinsk korsning mellan kumquat och mandarin. Liten grön frukt med sött smakande skal och surt fruktkött.

Kumquat
En orange citrusfrukt inte olik en apelsin, men i storleken av en oliv. Sött skal med syrligt fruktkött. Ges ofta bort i present i Kina då de anses vara en symbol för lycka.

Limonene och Citral
Citrusdoftande molekyler som återfinns i naturlig citrus. Används ofta som tillsats i alla möjliga slags doftande produkter.

Litsea Cubeba / May Chang
Ett träd från Kina vars frukt utvinns eterisk olja ur. Inte en citrus, men doftar tydligt av söt, nästan godisaktig citrus.

Mandora
En korsning mellan mandarin och apelsin från Cypern, Som en mandarin med tjockare skal och syrligare fruktkött.

Petitgrain
Olja som extraheras ur pomeransträdets blad och gröna kvistar. Har en träigt grön doft. Helt olik både pomerans och neroli i doftväg trots att de är från samma växt.

Pomelo / Pompelmus
En gammal citrusart från Sydostasien där den växer vilt. Har stora gröna frukter med tjockt skal och smakar lite sötare än en grapefrukt. 

Pomerans / bitter orange / bigarade
Oljan som extraheras ur pomeransträdets frukt. Frukten är lik en apelsin till utseendet men doftar betydligt kryddigare och starkare och har ett torrare fruktkött.

Yuzu
En citrusfrukt från Östasien, ser ut som en liten grapefrukt och smakar som en blandning mellan grapefrukt och mandarin.

Zest
Den yttersta delen av skalet på en citrusfrukt, den som ofta rivs för bakning och matlagning och används vackert striml
ad i cocktails.

Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden eHFyRh:
Kommentarer:
Fortsätt »