Hur doftar vatten?

Cow confidentials

Hur doftar vatten?


Vattnet - livets källa, symbolen för renhet, frihet och äventyr. Vi älskar alla typer av vattennoter i parfym och i detta inlägg ska vi utforska vilka ingredienser som skänker denna unika vattenkaraktär till en parfym

 • Calone: Detta är en syntetisk molekyl som introducerades på 1980-talet. Den har en tydlig marin, ozonig och melonliknande doft. Calone är ofta den huvudsakliga ingrediensen i många havsdofter och ger den där friska, salta och vattenliknande känslan

 • Ambroxan: En syntetisk ingrediens som bygger på karaktären av naturlig Amber gris,  Den har en varm, träig och  mineralisk och lite salt doft som påminner om solvarm hud efter ett dopp i havet.

 • Alger och Sjögräs: Dessa naturliga ingredienser ger en grön, frisk och ibland lite jordig doft. De påminner om tång och sjögräs som sköljs upp på stranden.

 • Salt: Vissa parfymer innehåller en "salt" not som efterliknar den salta luften vid havet. Detta kan uppnås genom olika kombinationer av ingredienser, men ger en tydlig känsla av hav och strand.

 • Citrusnoter: Även om citrus inte direkt är relaterat till havet, används dessa noter ofta i marin-inspirerade parfymer för att ge en känsla av friskhet. Tänk dig en frisk havsbris blandad med doften av citrusfrukter.

 • Drivved: Denna not ger en träig, rökig och ibland lite söt doft. Den påminner om träbitar som har drivit i havet och sedan sköljts upp på stranden.

  Dans tes Bras av Frederic Malle: Grundtanken till den här, minst sagt unika, doften var att skildra närhet, en doft av varm, saltig hud. En berörande vacker tanke och utförandet är på pricken. Den öppnar med bergamott, och pepprigt-jordiga violer; senare blir den mjukare och mer jordnära, - violen ger gradvis vika för en mycket salt heliotrop över svagt myskiga träslag. Som huden efter en dag vid havet, ren och varm.

   Rose Saltifolia från Maison Crivelli: Inspirerad av en promenad längs en strand kantad av vilda rosor – ständigt utsatta för havets salta vindar. Skapelsen kombinerar en skör, extremt färsk Centifolia ros med silkigt sjögräs absolut. 

    Bleu Extrait de Parfum från La Bouche Rouge: På randen mellan havet och himlen, en kombination av friskt aromatiska noter och salt havsluft. Bleu bär på en solvärmd explosion av ros blandat med en träig marin not för att avbilda den sensuella doften av salt hud. För att undvika användningen av syntetiska ingredienser har parfymören Alexis Grugeon använt sig av en kombination av rosépeppar och lavendel för att få fram den marina noten.

     Une Figue från Obvious: "Feet in the water, head in the sun" En hyllning till Korsikas fikonträd med sötma och fruktighet En doft vars Marina noter ger den en fullkomlig fräschör, samtidigt som den berömda korsikanska immortellen, mjukt doftande av honung, gör den varm.

     Steamed Rainbow från DS & Durga: Reflektioner av mjukt, viktlöst vatten, stävande uppåt i evigt ren ånga. En doft i sann DS&Durga-anda, lika svår att beskriva som den är att motstå.


     För att avsluta, havs- och vattendoftande parfymer ger en djup känsla av frihet och fräschör. Ingredienserna som används för att skapa dessa dofter är varierade och i vissa fall oväntade, men ger, när kompositionen är som bäst, en sann förnimelse av havet och dess omgivningar.

     Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
     Namn:
     E-postadress (publiceras ej):
     URL/bloggadress:
     Ange koden wcfxr4:
     Kommentarer:
     Fortsätt »