SPF-skola

Cow confidentials

SKIN SENSE
Solens strålar värmer äntligen skönt på huden igen, vi blir lyckligare, får det D-vitamin vi hungrat efter under vintern, men varför måste vi samtidigt vara försiktiga?Solens UVA-strålar penetrerar huden djupt och kan orsaka hudcancer, medan UVB-strålarna verkar mer ytligt och orsakar huden för tidigt åldrande och brännskador. All övrig hudvård vi använder är dessutom pengar och tid i sjön om vi inte också skyddar det arbete vi lagt ner. Särskilt om vi använder exfolierande eller på annat sätt hudförtunnande hudvård, eller behandlar pigmentförändringar som exempelvis melasma vilka omedelbart kan bli värre igen av solens strålar.
Vilket solskydd ska jag välja?

Solskydd finns i två varianter, fysikaliskt och kemiskt.

Det fysikaliska solskyddet är mineralbaserat och reflekterar bort UV-strålarna från huden. Dessa produkter är ofta lite tjockare i texturen och aktiveras direkt de applicerats på huden. Ett fysikaliskt solskydd kan även komma att reflektera blixtar från fotografering, så var noggrann med att kolla av hur din produkt reagerar på det innan du bär den vid viktiga fototillfällen.Dr. Dennis Gross Dark Spot sun defence SPF 50

Ett fysikaliskt solskydd för ansiktetDet kemiska solskyddet absorberar UV-strålarna och omvandlar dem till ofarlig strålning. Detta ger oss ofta tunnare och smidigare produkter som bättre lämpar sig för exempelvis bröllop där det fotograferas med blixt. Att tänka på med kemiskt solskydd är att de tar 15 minuten att aktiveras i huden, så applicera och återapplicera i tid!
COOLA Classic SPF 50 Face Fragrance-Free

Ett kemiskt solskydd för ansiktetTitta efter en indikation om att din SPF har ett bredspektrumskydd, då är du säker på att produkten skyddar mot både UVA- och UVB-strålning. Vill du veta hur mycket UVA din produkt filtrerar ut så anges det som ”PA” följt av ett antal plustecken, där fem plus motsvarar ”extremely high UVA protection”.

Dr. Dennis Gross All-Physical Lightweight Wrinkle Defense Broad Spectrum Sunscreen SPF 30

Ett solskydd med tydlig indikation om bredspektrumskydd.


Vad betyder siffrorna som anges på tuben?

SPF står för Sun Protection Factor och är ett mått på hur bra produkten filtrerar ut främst UVB-strålning.
Där finns gamla myter om att siffran anger vilken temperatur i grader produkten skyddar mot, samt hur många gånger längre du kan vara i solen utan att bränna dig än utan solskydd. Detta stämmer inte alls, utan sanningen är att SPF 15 skyddar mot 93% av UVB-strålar, SPF 30 skyddar mot 97% och SPF 50 skyddar mot 98%.
Vad säger det oss? Att även om vi förstås gärna skyddar oss med de högre siffrorna så är det absolut viktigaste att faktiskt använda solskyddet regelbundet.

Vilken mängd behövs, och hur ofta ska jag återapplicera?

För ett fullgott skydd krävs stora mängder produkt, så var generös med appliceringen. Vi luras ofta genom reklam att tro att en liten prick på var kind är nog för ansiktet, när den faktiska mängden är två fingerlängder, eller en dryg tesked.
Samma gäller kroppen, var inte rädd för att skopa handflatorna ordentligt när du klämmer ur tuberna!
Eftersom solskyddet dessutom bör bytas ut minst en gång om året för att hålla full funktion ska du med glädje låta tuberna faktiskt ta slut.
Två fingerlängder produkt är vad som behövs till ansiktet för att ge fullvärdigt solskydd.Spenderar du tid i solen så bör du fylla på solskyddet efter två timmar. Men tänk även på att återapplicera efter varje gång du badat och torkat dig med handduk, och efter varje gång du tvättat händerna.
Händerna utsätts för otroliga mängder sol och åldras ofta tidigt, se till att de bibehåller sitt skydd.
Det finns även smidiga SPF-mists som gör det enkelt att återapplicera solskydd även ovanpå smink, så du inte behöver välja mellan att tvätta bort sminket eller bära fullvärdigt skydd.


COOLA Makeup Setting Spray Organic Sunscreen SPF 30

En solskyddsmist som både fixerar makeup och enkelt fyller på solskyddet i ansiktet under dagen.

Glöm inte resten av kroppen

Resten av kroppen tänker du, vi applicerar ju solskyddet på ansikte och kropp redan?
Många av oss har även råkat bränna hårbotten och läppar i solen när vi trott att vi skyddat oss.
Coola har i sitt sortiment en mist för hår och hårbotten, samt ett läppbalsam med solskydd. Otroligt enkla produkter att bära med sig och återapplicera under dagen, men ack så lätta att glömma bort. COOLA Scalp & Hair Mist Organic Sunscreen SPF 30

Mist som skyddar håret och hårbotten från solen.


Vanliga myter om solskydd


- SPF behövs bara i sommarsolen

Upp till hälften av UV-strålningen du nås av i solen får du även i skuggan. Stor del av strålningen når oss på grund av att den blå himlen sprider solens strålar, så anledningen att vi lätt bränner oss på stranden är inte på grund av vattnets reflektion, utan att vi ligger under öppen himmel. Var med det försiktig året om medan det är ljust ute. Du kan alltid kolla av dagens UV-index på SMHI.- Man blir inte brun med solskydd

Du blir absolut brun när du använder solskydd, men det kan ta lite längre tid. Den solbrännan du får blir däremot ofta både jämnare och mer långvarig. Så skynda långsamt, var snäll mot huden, du vinner på det.

- Min foundation har SPF 30 redan, så jag behöver inte mer

Det är superbra att kosmetiska produkter har SPF, men hur ofta applicerar du den dryga tesked du behöver för ansiktet för fullvärdigt skydd? Vips blev din foundation kanske inte så snygg. Se solskyddet i dina kosmetiska produkter som en bonus, inte som ett fullvärdigt skydd.Laura Mercier Tinted Moisturizer Light Revealer Natural Skin Illuminator SPF 25

Färgad dagkräm med lyster och SPF 25, perfekt att kombinera med ditt vanliga solskydd.- Mer melanin i huden är en naturlig solskyddsfaktor

Det kan absolut stämma att en person med mer melanin mindre lätt får solsveda, men den skadliga strålningen når likväl ner i huden. För tidigt åldrande och hotet om hudcancer gäller för alla, oavsett hur vi ser ut.- Nu är solskyddet på, då kan jag sola loss!

Det är alltid viktigt att vara smart i solen, även om vi skyddar oss med bra produkter. Var inte rädd för att även kasta på dig en hatt eller tunna kläder, sitta i skuggan, använda parasoll, och förstås att dricka mycket vatten! Det är otroligt skönt i solen, men den skall alltid respekteras.

Sammanfattningsvis går det att läsa på om solskydd tills ögonen går i kors, men det viktiga är alltid att något slags solskydd ska på huden, användas i bra mängd och återappliceras regelbundet. Då har du gjort det absolut viktigaste för att säkra din hudhälsa.Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden N7K3mm:
Kommentarer:
Fortsätt »