Att behålla fukten

Cow confidentials

Att behålla fukten


Så fort vinterkylan biter har fukten en tendens att smita och lämna oss med stramande, svidande hud. Hur förbereder vi huden bäst för att möta kylan, och vad gör vi för att reparera den?


Brist på fukt är något som inte bara drabbar torr hud, alltså hud med låg talgproduktion som saknar fett. Alla hudtyper är beroende av att hålla en stabil vattenhalt för att upplevas smidig, slät och lystrig. Torr inomhusluft, varma element och hårda väderomslag är tufft för all hud. Det är alltså fukten vi ska hålla hårt i för att få huden att stråla.


Steg 1 - Rengör
 snällt


En mild rengöring är jätteviktig när vi är som torrast i hyn. En olja eller ett balm som smälter makeup och smuts och torkas av med blöt varm handduk ser till att du blir av med dagen utan att bekosta hudens naturliga barriärfunktion som håller fukten inne. Gör denna rengöring två gånger på rad, eller följ upp oljerengöringen med en mild gel- eller krämrengöring som inte löddrar mycket. På morgonen? Skippa rengöring som kräver vatten helt, kanske bara använd ett ansiktsvatten?


Steg 2 - Balanserande toner


Efter kontakt med vatten som har ett pH-värde runt 7 behöver din hy hitta tillbaka till sitt naturliga värde på 4,5-5,5. Använd ett ansiktsvatten (eller toner som de också kallas, ej att förblanda med ett micellärvatten som är ett slags rengöring) som lugnar och återfuktar hyn, då har du ytterligare ett fuktsteg i din rutin på köpet.Steg 3 - Djupverkande serum


Det är här magin händer när det kommer till att proppa hyn full av fukt. Serumet är det första lagret återfuktning som är lättflytande och tunt, det sjunker därför ner i huden och jobbar på djupet. Här kan du hålla ögonen öppna efter bra ingredienser som till exempel fuktbindande hyaluronsyra, mjukgörande lipider som ceramid, näringsbombade fermenterade extrakt eller multi action-hudhjälten niacinamid. Överkurs: lägg en essence som är ännu tunnare före serumet!
Steg 4 - Kräm och/eller olja

Nu är det dags att sluta in all den fukt och näring vi matat huden med så den stannar kvar. Det är här de rika krämerna och ansiktsoljorna briljerar. En trygg, skyddande yta som både skyddar fukten från att smita ut och för kallt blött väder att smita in. Det är lätt att luras och tro att en blandhy eller fet hy inte behöver samma skyddande barriär, men för att hålla huden lugn och fuktmättad är vi beroende av att kapsla in den fukt vi smörjer med. Det gäller bara att hitta en variant som är lätt eller rik nog för att kännas bra för just dig. Och utan det fuktrika serumet under, vad har då ansiktsoljan att kapsla in?

Så för att sammanfatta kan all hud vara törstig, där är fukt och fett är beroende av varandra. Rengör snällt och värna om barriären så ska du se att yttorrheten kommer lätta. Snart är det vår!
Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden jZNBB6:
Kommentarer:
Fortsätt »