Myter

Cow confidentials

De stora myterna


I livet möts vi av många myter, floskler och standardfraser när det kommer till parfym, hudvård och makeup. Många är seglivade myter och bör läggas på hyllan, andra är inte lika självklara och kanske behöver en förklaring snarare än ett rakt svar. Här tar vi upp några frågor och påståenden vi ofta möts av i vardagen.Kvinnor ska ha damdoft, män ska ha herrdoft.

- I doftvärlden finns absolut normer kring vad som typiskt anses vara kvinnligt och manligt, värderingar som växlar kraftigt mellan kulturer världen över och som svänger över tid.
Rosen som i europa ofta tolkas som kvinnlig medan i mellanöstern manlig är ett gott exempel.
Bär det du känner dig välmående i - oavsett var i butiken din parfym står!
En god doft är en god doft, och just därför delar vi på COW inte heller in oss i avdelningar baserat på kön. Det finns ju faktiskt inte könsindelningar på restaurangen eller i musikaffären heller.Min favoritparfym är sämre nu än den var innan, den känns inte längre!

- Det är lätt att tro att parfymen du bär försämras över tid, när det ofta egentligen beror på att du helt enkelt vant dig vid din signaturdoft. Den är runt dig vid alla tillfällen och ingår i din vardag, och blir därför en vana för dig att känna.
Istället för att försöka bedöma själv, fråga folk runtomkring dig om de känner av och uppskattar din doft! Det kan till och med vara så att du använder för mycket utan att du ens märker det själv. Det kanske är dags att introducera en andra doft, så du har något att växla mellan och bryta doft-vanan så näsan håller sig skarp?
Parfym håller längre om den står i kylskåpet.

- Kylskåpet är svalt, absolut, men det växlar även en hel del i fuktnivå. Testa ställ in ett paket knäckebröd i kylskåpet någon dag så känner du, inte alls en miljö för fuktkänsliga produkter!
Precis samma gäller med badrumshyllan, Temperaturen går upp och ner och fukt från duschar och bad.
Låt din parfym stå mörkt och torrt i ett rum med jämn temperatur, gärna kvar i sin kartong så den inte möts av solljus. Ett skåp i sovrummet till exempel?
Lämna kylskåpet åt förslutna hudvårdsprodukter som t.ex. sheet masks eller en svalkande face mist, där fyller det sin funktion.

Jag vill ha giftfritt smink/hudvård!


- Att en produkt är kemikaliefri, giftfri, naturlig, eller "clean" som uttrycket heter idag, vad betyder det ens när vatten är en kemikalie, allt är giftigt i fel mängd, och svartmögel är naturligt?
Att rikta in sin marknadsföring på vad en produkt inte innehåller kan på ett lite skrämmande vis låta säkrande för kunden, där vi istället tycker att det bör fokuseras på de högkvalitativa, välvalda ingredienser som faktiskt används och varför de är i produkten. Givetvis hoppas vi på att frukostmackan på cafét är svartmögel-fri, men vi vill kanske hellre höra om hur den är bakad för hand imorse och har en extra fin marmelad som är caféägarens personliga favorit.
Våga ställa krav på dina produkter, men bli heller inte rädd på grund av säljande kraftuttryck.
Vilka produkter tar bort porer?

- Svaret är inga. Vi behöver våra porer för att huden ska fungera, och alla människor har olika framträdande porer av naturen.
Att rengöra porerna från smuts så de inte kloggar igen är en sak, där är rätt rengöringar och kanske någon djuprengörande mask eller syra-produkt emellanåt nyckeln. När vi har rena, normalt fungerande porer är det enda vi kan göra att minska synligheten av dem.
Genom att exfoliera ytan av huden kan "öppningen" runt poren jämnas ut lite, och därför upplevas mindre tredimensionell. Porfyllande primers är också en lösning, där vi fysiskt fyller igen texturen av poren under makeupen. Även där är det viktigt att rengöra ordentligt efteråt så vi inte lämnar makeup kvar i huden.
Men porer har vi naturligt och det är något bra! Ta bara hand om dem ordentligt.Vilka hudvårdsprodukter botar acne?

- Inga kosmetiska produkter botar acne. Det är viktigt att veta skillnaden på oren hud, irriterad hud som därigenom får prickar och faktisk acne.
Acne är en inflammatorisk hudsjukdom som du kan behöva läkarvård för att behandla, och där är hudvårdsprodukterna du använder hemma något som på läkares inrådan bör stötta och milt komplettera din faktiska behandling.
Handlar det däremot om oren hud kan du behöva steppa upp ditt rengörings- och syra-game, kanske börja dubbelrengöra om du inte gör det ännu? Använda en BHA-syra som går ner i porerna och rengör på djupet?
Sen så är det lätt att få kvisslor och prickar av att huden överbehandlas och stressas. Du kanske använder för starka produkter, eller för uttorkande? Eller så sitter du kanske med en odiagnosticerad rosacea eller dermatit?
Vi guidear dig alltid så gott vi kan, oavsett om det gäller att använda fler eller färre produkter. Kom in så pratar vi!Fet hy behöver inte ansiktskräm.

- Denna gamla myt har hängt med i många årtionden, när sanningen är att absolut all hud behöver fukt. En oljig hy kan dessutom bli än värre om den inte behandlas med den fukt den behöver, och då tillverka mer oljor som skyddsmekanism.
En kräm i gel-finish med väl valda hudbalanserande ingredienser kan vara den absoluta räddningen för en hy som blir blank under dagen. Vi får även ha i åtanke att det växlande svenska klimatet är hårt på fuktnivåerna och hudbarriären oavsett vad vi har för hudtyp, ingen går tyvärr säker.Solskyddet i sminket räcker.

- För att få ett fullvärdigt solskydd för ansiktet bör du applicera ungefär två fingerlängder eller en dryg tesked produkt av adekvat solskyddsfaktor. Tänk hur vi hade sett ut med en sådan mängd foundation i ansiktet? Se solskyddet i makeupen som en välkommen bonus ovanpå ditt vanliga solskydd.

Makeup har inga regler!


- Sant, men ändå inte. Självklart är smink bara smink och vi har alla full kreativ frihet att bära det vi mår bra av.
Men för den som känner sig vilsen och behöver guideas, eller bara känner att "denna produkt som var fin på någon annan ser konstig ut på mig, varför då?". Där kommer teori in i bilden. Med teori och kunskap om produkt, färg och form är det helt enkelt enklare att orientera sig i de breda produktutbuden. Att veta varför ett rouge i rostiga toner kommer få ens ögon att glittra mer än vad ett rosa gör, eller förståelsen för vilken ögonmakeup som lyfter ens ögonform till skillnad från en annan. Det är så vi makeupartister jobbar i vårt yrke både on set och i butiken med dig som kund, med mängder av stöttande teori i ryggen som underbygger vår fria kreativitet.Smala läppar passar inte i klara eller mörka färger, och stark ögonmakeup och stark läpp fungerar inte ihop!

- Även här gäller förstås full kreativ frihet och vi ska inte hållas tillbaka av makeupklyschor, men det gör inte att alla typer av makeup är lagda lika snabbt och enkelt, utan vissa looks kräver mer planering och aktsamhet.
Oavsett om det är för att looken i sig kräver mer arbete, eller för att få den att framhäva just dig. Alla läppar kan på ett eller annat sätt bära ett mörkt stift, men för de allra flesta personer behövs en tanke om hur läpplinjen bäst säkras, vilken form läppen ges, vilka undertoner som används och hur övrig makeup väger upp.
Likaså med starka ögon och läppar ihop - färgerna ska fungera, täckgrader och finishes ska gå ihop och helheten ska kännas självklar. Allt är inte alltid gjort på en kvart och applicerat från höften, och är inte det lite av magin med makeup?
När vi blir äldre måste vi sluta använda skimmer och övergå till matt.

- Om det handlar om en ovilja att framhäva ögonlockens naturliga textur (vem har sagt att vi måste ogilla den?) så handlar det mer om vilket slags skimmer du använder än om att förbjuda det.
En matt yta reflekterar inte ljus och upplevs därför slätare och plattare, till skillnad från skimmer som skickar tillbaka ljuset. En helt matt yta kan absolut få linjer att upplevas mjukare, men den kan också upplevas platt och råka dämpa gnistret i blicken. Att istället kliva upp till en satinmatt finish, där ytan endast reflekterar tillbaka lite ljus utan att upplevas skimrig, kan göra milsvid skillnad för piggheten i blicken. Eller så slår du på stort och använder en riktigt gnistrande finish där partiklarna är av olika storlek och skickar ljuset kors och tvärs, till skillnad från hur en blank metallic-yta reflekterar ljus. Tänk hur snö gnistrar jämfört med de höga kontrasterna i en veckad aluminiumfolie.
Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden rFhn8j:
Kommentarer:
Fortsätt »